Best Of

Nu finns en lista med highlights från min blogg, enligt mig själv.

2008-11-23

Vill du se en stjärna...?

Vi ser mindre och mindre av vårt ursprung - stjärnorna och galaxerna omkring vårt lilla sandkorn i universum.

Ljus och välstånd strålar allt mer intensivt från alltfler platser på vår jord.
Halogen och neon, wolfram och halon, färgat ljus som konkurrerar med det vita från himlarna.

Ja visst, det kan tyckas som ett av de allra minsta problem vi står inför nu när isar smälter, hav dör, krig härjar och ekonomierna rasar.

Men i en tid när "stjärna" bara handlar om Paris och Brittan och de där tvillingarna, någon ny från Idol, eller någon på is - är det dags för alla paparazzikameror att sluta sikta ner i silikonurringningen och istället vända dem uppåt mot de andra, verkliga, stjärnorna.

Kan det bli vackrare än så här? (NASA/Hubble)

Våra sönderstressade själar tror de behöver veta allt om de s.k. stjärnorna som glider omkring på vår jord, när själarna skulle må så mycket bättre av ett svindlande ryggläge på en gräsplätt eller i en snödriva under en sant själavårdande stjärnhimmel.

Det finns en rörelse - Dark Sky Association - som nu även fått en svensk sektion i form av Ljusstyrkan.se. De arbetar för att få oss att inte i onödan förorena vår himmel med ljus. DN skrev nyligen om dem.

Det här kanske inte är den viktigaste av kamper att föra för vår överlevnad på vårt sandkorn, men ett strå till stacken för vår själsliga överlevnad.

1 kommentar:

  1. Just nu snöar det här. Inte så lätt att se några stjärnor då. Men att se snön falla är också själavårdande. Och att göra snölyktor (ja det blev en här idag också). Med blåsten som är kanske det finns möjlighet att skåda en och annan stjärna senare i kväll....

    SvaraRadera

....ja det är ju betydligt trevligare än att låta bli!